Kirjoitin juuri äsken tässä tunnilla referaatin otsikon aiheesta, ja jäin sitä syvällisesti pohtimaan. Artikkelin kirjoittaja Jaana Pohjola, opiskelee soveltavaa eläinten käyttäytymistiedettä. Aiheen alta löytyy kysymyksiä ja vastauksia, mutta siellä oli myös kysymyksiä, joihin ei ollut varmaa vastausta, mm. stereotypioiden syntymisen syy ei ollut täysin varmaa. Mielenkiinnolla jään odottamaan, jos tähän saadaan vastausta. Oletko jostain saanut tietää kysymykseen oikean vastauksen? Jos olet, kommentoi, ja muutenkin voit kertoa mielipiteesi asiasta.
Stereotypiat, eli huonot tallitavat ovat artikkelin mukaan stressin lievitykseen vaikuttavia lähes pakko oireita, joíta hevonen toistaa sarjoina. Ne on jaettu kahteen päätyyppiin, oraalisiin ja liikkeellisiin, ja jotkut näistä strerotypioista ovat hevosta vahingoittavia. Oraalisia stereotypioita ovat esimerkiksi puunpureminen ja liikkellisiä ovat ne, jossa hevonen liikkuu, kuten kutominen ja kehän kiertäminen. Hevonen saa näistä stereotypioista mielihyvää, sillä ne vapauttavat endorfiinejä, joista hevonen sen hyvän olon, ja mielihyvän saa. Monen stereotypian hoitamiseen on kehitetty varusteita, joiden avulla hevoselta saataisiin kytkettyä nämä pois. Mutta tutkimuksen mukaan tämä ei poista hevoselta tätä pakko oiretta, vaan peittää sen, ja kun varuste otetaan pois ja uusi stressitilanne laukeaa, hevonen todennäköisesti altistuu stereotypiaansa uudelleen.
Kun kiertelee eri talleissa, voi huomata monta stressaantunutta hevosta, esimerkiksi isoilla talleilla. Devilikin tottui olemaan pelkästään Oton kanssa kotona, ja yhtäkkiä se vietiinkin Kaustiselle isolle tallille monen uuden hevosen kanssa, ja vähän ammattimaisempaan paikkaan. Devil ei viihtynyt isoilla talleilla, vaan se aloitti erilaisia huonoja tallitapoja, ja päätin sitten jättää sen kotiin. Saa nähdä, mitä se sanoo, jos se tulee Kaustiselle takaisin taas. Jos ei homma toimi, niin tamma saa mennä takaisin kotiin. Mielestäni on tärkeää elää hevosen ehdoilla näissä asioissa, eikä vain ajatellaa rahaa ja suuria voittosummia sekä mainetta. Hevosen hyvinvointi etusijalle.
Mielestäni jokaisella tallilla on tärkeää huomioida stressaava hevonen. Ja mitä tärkeintä, selvittää syy siihen, ja yrittää parhaansa mukaan lievittää sitä. Jos hevonen voi hyvin, se voi pärjätäkin. Mutta omasta mielestäni ja monen muunkin mielestä ei varmasti ole hyväksi hevoselle ja sen uralle mitä se ikinä tekeekään, jos se ei voi hyvin. Yritetään antaa hevosille mahdollisuus luonnolliseen elämään, niin hyvin kuin me se pystytään tekemään! :)
Onko sinulla jokin hyvä vinkki, esimerkiksi hevosten virikkeeksi? Jaa ihmeessä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti