22.8.12

Ravit ja ratsastus - Miksi niin suuri ero?






















Miksi on niin kauhean vaikeaa hyväksyä?
 Kun istuu ratsastusta harrastavien ihmisten seurassa, sanaa raviurheilu kommentoidaan pahasti
 joka välissä, kun se vain puheena on. Kun taas istuu ravi-ihmisten
seurassa, saat huomata, että kun ratsastus, esimerkiksi kouluratsastus on kuin kirosana. Miksi on tehty niin suuri muuri, kahden hevoslajin välille? En yleistä, sillä kaikki eivät tätä tee. Mutta todella monet tekevät.

Sain aikoinaan eräältä lukijalta postaushaasteen, jossa minun piti joko olla samaa mieltä väitteen kanssa, tai erimieltä, ja jos olin erimieltä, niin minun täytyi perustella se. Osa väitteistä sopii täydellisesti tähän aiheeseen, ja sen takia ajattelin ottaa asiaa hieman uudestaan esille. Väitteet kysymysmuodossa kuuluivat näin;

Miksi ravi-ihmiset lyö hevosia piiskalla, että ne juoksisivat kovempaa?
Miksi ratsu-ihmiset sanovat, että raviurheilija ei osaa mitään?
Miksi ravi-ihmiset sanovat, että ratsuihmiset eivät ole ammattilaisia?








Vastaan väitteisiin, omalla mielipiteelläni. Raveissa ei lähdön aikanakaan saa hevosta raipalla lyödä. Sitä ei lyödä täysiä, ja karjuta että juokse nyt kaakki kovempaa. Tosi hevosmies tavallaan hätyttää hevosta raipan avulla, mutta ei lyö kovaa. Jopa ravikilpailusäänöissä kielletään hevosen kaltoin kohteleminen ja jopa raipan huidoillakin on oma määränsä. Mutta tästä heitän vasta kysymyksen; Miksi ratsastajat puuttuvat ravimiesten raipan käyttöön, kun itsekkin ratsastavat raipan kanssa. Siinä vasta kysymys.

Raviurheilussa, niin kuin ratsastuksessa, on alan ammattilaiset, ja siihen voi kouluttautua. Ravi ihminen voi olla oman alansa ammattilainen ilman että hänen tarvitsee ratsastaa kouluratsastus tai esteluokkia huippukisoissa. Ravihevosten työ on juosta kilpaa, ja olla treenattavana. Ne tarvitsee myös osaavaa hoitoa ja treenausta, sekä huolenpitoa, jotta voittoa voi edes ajatella. Siihen tarvitaan hoitaja, joka osaa hoitaa, kuski joka osaa ajaa, sekä muu taustatiimi, joka vähintään kannustaa. Ja samoin on ratsastessa; Hevonen ei voi olla huippuratsu ilman hyvää hoitoa, tai hyvää ratsastusta. Ratsukin tarvitsee asianmukaisen hoidon, jotta se pystyy työnsä tekemään, sekä ratsastajan joka osaa ratsastaa sen.


"Päämäärä on joka tapauksessa sama; Hevosen hyvinvointi"

Miksi monella on niin vaikeaa hyväksyä nämä tosiasiat, että molemmissa hevoslajeissa tietenkin on omat ammattilaisensa. Mutta joka tapauksessa, ei eläin vaihdu, vaan kokoajan kyseessä on sama eläin ; Hevonen. Itse hyväksyn niin kutsutut "ratsuihmiset" , vaikka itse olen raviharrastaja. Täytyy vain olla ylpeä siitä, että hevosia hoidetaan ja treenaillaan eri tavoilla. Harrastat sitten raviurheilua tai ratsastusta, päämääräsi on kuitenkin sama; Se että hevonen voi hyvin.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti