22.12.12
Luukku 22// Loimella vai ilman?
En tiedä olisiko vain ollut parempi kirjoittaa jostain toisesta aiheesta, mutta halusimpas nyt kirjoittaa semmoisesta, mihin sain inspiraation aika helpolla, eli loimien käytöstä. Meillä Otto on loimi päällään vain kurjilla keleillä, ja Devilillä on ulkona aina loimi. Miksi näin? No, Otto on harrastehevonen, jonka karvalla ei ole niin väliä, onko se pitkä vai lyhyt. Devil taas on treenissä oleva tuleva kilpahevonen, jonka lyhyempi karvaisuus auttaa hyvin treenaamisessa jos tulee hikiseksi. Pitkä karva nimittäin kuivuu paljon hitaammin kuin lyhyt. Ja kun yleensä tallit eivät ole mitään hotellihuoneita, joissa patterit ja lämpötila on 20-30, niin ei hevosta viitsi palelluttaa sen takia, että se kuivuu kauhean hitaasti. Ja mukavempi se on laittaa sitten myös takaisin ulos myöhemmin, kun karva on kuivunut.
Otto taas on harrastehevonen, joka ei saa kovin raskasta treeniä. Sillä saa olla pitkä karva, koska se ei ole juurikaan hikinen tullessaan ratsastuslenkiltä, ja sen ei tarvitse kuivua. Sen takia ruuna saa olla ilman loimea ihan hyvällä omatunnolla, vaikka olisikin pakkasta. Mutta tietenkin karuilla ilmoilla silläkin on loimi päällä ulkona. Ja fleeceloimi kuivatuksessa, jos se on tullut hikiseksi.
Tallissa on siis kaksi ääripäätä; loimeton ja loimellinen. Molemmat loimitetaan oman tarpeensa mukainen, niin miten niille on parasta. Jokainen omistaja itse arvioikoon oman hevosensa loimitustarpeen sen mukaan mitä hevosella tehdään, sekä on hyvä pohtia syitä, miksi haluaisi kokoajan loimittaa paksuilla loimilla, tai miksi ei haluaisi tehdä sitä ollenkaan. On myös olemassa välivaihe, joskus loimitetaan joskus ei. Mutta tosiaan, on olemassa erilaisia loimittajaihmisiä. Ja jokainen toivon mukaan kuitenkin vain ajattelee hevosensa parasta.
Olen kuullut paljon siitä, että hevonen ei pärjää pakkasessa ilman loimea. Olen tästä erimieltä. Hevoset pärjäävät pakkasessa myös ilman loimia, mutta asia on erikseen, jos ne on klipattu, tai muuten vain lähes kesäkarvassa. Hevonen pärjää pakkasessa kunhan sillä on ruokaa syötävänä, ja juomaa juotavana. Tästä on tehty monia tutkimuksiakin, ja tästä on olemassa monia artikkeleita. Mutta jos ehdottomasti tahdot hevosesi loimittaa, niin ei sitä kukaan kiellä tietenkään. Mutta monet "yliloimittaja"-ihmiset kuitenkin vahtaavat toisten hevosten loimettomuutta, ja valittavat siitä, ja sanovat että eihän se tarkene ilman loimea kun on -15. Ei se nyt niin mene kuitenkaan. Kyllä tiedän monta erittäin hyvin pärjäävää ravihevosta, jotka eivät ole ulkona loimitettuina.
Yhteenveto tähän loppuun; Jokaisella hevosella on oma tarve, loimitetaanko vai eikö. On olemassa erilaisia ihmisiä, erilaisia loimittajia, ja jokainen toivon mukaan tahtoo parasta hevoselleen. Se mikä sopii juuri sinun hevosellesi, ei välttämättä sovi toiselle. Hevonen pärjää myös ilman loimea ulkona, kunhan on ruokaa. Kunhan vain huolehdit omallesi juuri sen, mitä se tarvitsee, niin olet tehnyt sen, mikä on tärkeintä.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Tässäpä loistava aihe josta taatusti liian monta mielipidettä, varsinki eriävää. Ymmärrän tuollasen Devilin loimituksen mutta sitten taas omalla kohallani yli menee ne tallissa parilla 400g toppiksella loimitetut ja ne, joille laitetaan ulos fleecet, sen päälle sisätoppis + ulkotoppis ja parhaillaan viellä sadeloimi. Hulluutta on monenlaista :D
VastaaPoistaIte en ymmärrä liiallista loimitusta, mieluiten menen maalaisjärjellä. Astaa tosin oon joutunu loimittamaan normaalia pienemmissä pakkaslukemissa (jolloin Niksulla ei siis loimea) kun sillä se selkä ampasee hernut nenään kylmästä. Niksua en loimita oikeestaan ollenkaan paitsi nyt parina päivänä varmuuden vuoks kun oli -28. Sillä ei oo ihan loistossaan talviturkki viellä kun oli täällä niin pitkään lauheet ilmat eikä pakkasta oikeestaan ollenkaa ja lumetki tuli myöhään.
Kunhan nyt mennään eteenpäin nii kuhan kasvattaa karvansa täysmittaan niin eiköhän se kestä vaik siperian tuulen ja tuiskeen :D
Samaa mieltä Pinja! Maalaisjärjestä on hevostelussakin paljon hyötyä, kuten elämän muissakin asioissa. :)
PoistaSamoilla linjoilla minäkin. Tosin, kun oma hevonen on täyshoitopaikalla, täytyy mainita, että asiaan tietenkin vaikuttaa ihan tallin yleiset käytännötkin.
PoistaMutta, olen sitä mieltä, että hevonen loimitetaan ensisijaisesti märkää ja tuulta, sen jälkeen vasta kylmää vastaan. Jos on tarvis. Kun inhimillistämisen unohtaa, sujuu tämäkin asia paljon luonnollisemmin :)
Näinhän se menee.
Poista